HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir

HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir

Google Search Console HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir ( HATASI) ‘nı son zamanlar da WordPress kullanıcıları sıklıkla almaktadır. Bu sorun Search Console üzerinden web sitelerin index alması için gönderilen URL linklerin Google arama motorunun taramasından sonra karşımıza çıkmaktadır.

Google Search Console üzerinden Canlı URL kaynağını ön izlediğimizde canlı URL’yi test et butonuna tıkladığımızda HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir hatasının gittiğini görmekteyiz. Bu sorun WordPress internet sitelerinde zaman zaman kaşımıza çıkabilir. Genellikle Son zamanlar da yayınlanan tüm sayfalarda sıklıkla görülebilmektedir. Aşağıdaki önerileri uygulayarak Canlı URL’yi test ettikten sonra, ilk aldığımız “HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir” hatası ortadan kaldırabilirsiniz.

HTTPS hatası neden olur?

HTTPS hataları Google arama motorunun son zamanlar da sıralamalar da SSL sertifikalarının da otoriter olarak değerlendirdiğinden tüm internet sitelerinde kullanmalarını gerektiğini bildirdi. Bu sebepten kullanıcılar SSL sertifikalarını kullanan internet sitelerine girdiğinde sol üst kenarda güvenli değil gibi uyarıları görmeyecektir. Bu internet sitelerinde tüm bilgiler linkler ve bağlantılar ve tıklama hareketleri şifrelendiğinden güvenlik artmış oluyor. Google Search Console geliştiricileri her geçen gün yaptığı güncellemeler ve değişiklikler ile bu platformları en iyisini yapmayı hedeflemektedir. Bu sayede kullanıcılar ger geçen gün daha fazla internet sitesi tanırken google da bu kullanıcıların güvenliği sağlar.

HTTPS geçersizdir ve indekslenmesine engel olabilir Problemi neden oluyor?

Son zamanlarda karşımıza çıkan Google tarafından alınan bir hata ile karşılaşmaktayız.  Türkçe karşılığı HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir olarak açıklanır. Kullanıcılar en çok SSL sertifikası başarılı olmasına rağmen bu uyarıyı almaları can sıkıyor ve paniğe kapılmalarını sağlıyor. Çünkü kullanıcılar hala bir problem olduğunu düşünüp hosting şirketleri ile görüşüp konunun detayını öğrenmeye çalışıyor. Hali ile hosting firmaları sağlıklı dönüş yapamayacağı için bu durum maalesef askıda kalıyor. Sorunun çözümü çok basit.

HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir sorununun temel nedeni google yeni birşeyler deniyor olması ile alakalı bu yeni denemeyi yaparken ara sıra maalesef hatalı işlem yapmakta.

Bu durumun çözümü ile ilgili yorumumuz. Sabırlı olmanız sorunu çözecektir. Çünkü bu durum sizin websitenizden kaynaklanmıyor Google çalışanları bu durumu yakın zamanda çözecektir. Web sitelerinizde olan çalışmalara aynı hızda devam etmenizi öneririz.

HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir

HTTPS hatası ve nedenleri, HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir
HTTPS hatası ve Nedenleri

HTTPS, web siteleri için tercih edilen protokoldür ve Google bunu kullanmanızı şiddetle tavsiye eder. Sitenizde HTTPS etkin değilse, sayfanın Google tarafından dizine eklenmesini engelleyebilir. Google, sağladıkları güvenlik ve gizlilik nedeniyle web sayfalarının HTTPS sürümlerini tercih eder.

Sayfanızın Google indeksindeki durumunu kontrol etmek için İndeks Kapsamı Raporuna gidebilirsiniz. Herhangi bir hata olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir uyarı varsa, bunları düzelttiğinizden ve sayfayı Google‘a yeniden gönderdiğinizden emin olun. Bu, sitenizin daha hızlı dizine eklenmesine yardımcı olacaktır.

Web sitesinde Googlebot tarafından taranıp dizine eklenmesinin istenmediği bir sayfa, Robots.txt üzerinde disallow: komutu ile engellenebilir. Bir web sitesinde yer alan sayfayı taramak üzere siteye ziyaret gerçekleştiren Googlebot , robots.txt dosyasında yer alan direktifleri kontrol ederek ilgili sayfanın herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulup tutulmadığı inceler. Bu noktada ilgili sayfa Disallow: olarak belirtilmiş ise Googlebot ilgili sayfayı taramaz.

Robots.txt dokümanı oluşturulurken Disallow direktiflerinin dikkatlice oluşturulması önemlidir. Çünkü yanlış şekilde oluşturulan hatalı bir robots.txt dosyası bir web sitesinin tüm tarama grafiğini negatif yönde değiştirebilir. Hatalı disallow komutları ile bir web sayfasının JS, CSS gibi statik kaynakları botların taramasına kapatılabilir. Bu gibi durumlarda kaynakları görüntülemeyen Googlebotları sayfayı eksik görüntüler ve sayfa eksik hali ile değerlendirmeye alınır.

Sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilecek bir diğer sorun da Googlebot’un sayfaya erişememesidir. Bu durumda, bir SEO aracı ve URL Denetleme aracı kullanarak hataları kontrol edebilirsiniz. Ek olarak, sayfanın birden fazla sürümü olabilir ve bot, birincil sayfanın dizine eklenmesi gerektiğini düşünmüyor olabilir.

Web sitenizin durumunu kontrol etmenin başka bir yolu da “noindex” meta etiketini kaldırmaktır. Google sitenizi her gün tarar ve bir noindex yönergesi bulursa sayfayı dizine eklemez. CMS ayarlarını değiştirerek bu etiketi manuel olarak kaldırabilirsiniz.

Yukarıdaki tüm çözümleri denediyseniz ve hala başarılı olamadıysanız, barındırma şirketinizle veya BT ekibinizle iletişim kurmanın zamanı gelmiş olabilir. Sorunun sunucu kaynaklı bir sorun olup olmadığını veya sitenizin güvenliğiyle ilgili bir sorun olup olmadığını kontrol edebileceklerdir.

Google, bir hata bulursa sizi e-posta yoluyla bilgilendirecektir. HTML Kodunu düzeltmek için uygun değişiklikleri yapmak ve ardından dizine ekleme talebinde bulunmak önemlidir. Normalde, hata yanlış bir alarmdır, yani muhtemelen güvendesinizdir. Sayfanızda kırık bağlantılar olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.

Web sitenizin HTTPS kullanıp kullanmadığını kontrol etmenin bir başka yolu da URL Denetleme aracını kullanmaktır. URL Denetleme aracı, hangi URL’lerin Google tarafından dizine eklendiğini görmenizi sağlar. Listede olmayan bir tane görürseniz standart sayfayı aramak için URL Denetleme aracını kullanın. Bu size Google’ın yinelenen sayfalar bulup bulmadığını ve varsa hangisinin standart sayfa olduğunu gösterecektir.

Bir sayfa, bir sayfanın kopyasıysa veya eksik içerik varsa, Google tarafından dizine eklenmeyebilir. Google bunu tam olarak oluşturamayabilir, bu nedenle sayfanızda önemli içeriğin eksik olup olmadığını görmek için bir URL inceleme aracı deneyebilirsiniz. Değilse, dizine eklenmesini talep edebilir veya sayfayı site haritanıza ekleyebilirsiniz. Ne yaparsanız yapın, sayfa içeriğinin Google ve diğer arama motorları tarafından görülebildiğinden emin olmaya çalışın.

GSC “HTTPS is invalid and might prevent it from being indexed” Sorunu [Çözüldü]

Google Search Console üzerinde bu hatayı görmeye başlamış olabilirsiniz. Bu henüz indekslenmemiş veya yeni indekslenmiş sayfalarda sıkça karşılaşılmaya başlanan bir sorun olmaya başladı.

GSC panelinde URL inspect yaptıktan sonra en altta karşımıza çıkan bu sorun “HTTPS geçerli olmadığından sayfanın dizine eklenmesini engelleyebilir” olarak Türkçe arayüzde karşımıza çıkmaktadır.

HTTPS Sorunun Boyutunun Tespiti

ssl kontrolü

Eğer ki bu hata anasayfanız dahil tüm sayfalarınızda ekrana yansıyorsa sorun SSL sertifikanızdadır. Mutlaka test etmelisiniz. Hızlıca tarayıcı çubuğundaki yeşil kilit butonundan sertifika detaylarınızı görüntüleyebilirsiniz. Sonrasında SSL sertifikanızda sorun varsa güncellemeniz gerekmektedir. Sorun sadece indekse girmemiş yeni içeriklerde ise bu olağan bir durumdur. 

Canlı URL testi

Mülkünüzde yayınlanmakta olan bir URL’yi, Google tarafından dizine eklenip eklenemeyeceğini görmek için test edebilirsiniz. Bu işlem, dizine eklenmiş URL’ye benzer bilgiler için yayındaki sayfada bir test yürütür. Sayfadaki değişiklikleri, sayfanın şu anda dizine eklenmiş sürümüyle karşılaştırmak istediğinizde faydalı olur.

Yayındaki bir URL’yi olası dizine ekleme hatalarına karşı test etmek için:

  1. Dizine eklenmiş URL’yi denetleyinNot: Sayfanın henüz dizine eklenmemiş veya eklenememiş olması sorun değildir ancak giriş bilgisine ihtiyaç duyulmadan internetten erişilebilmesi gerekir.
  2. Dizin sonuçları sayfasında Canlı URL’yi test et‘i tıklayın.
  3. Test sonuçlarını anlayabilmek için Canlı test sonuçlarını anlama bölümünü okuyun.
  4. Sayfada Google Dizini veya Canlı Test‘i seçerek canlı test sonuçları ile dizine eklenmiş sonuçlar arasında geçiş yapabilirsiniz.
  5. Canlı testi tekrar çalıştırmak için sayfadaki Yeniden Yükle (yeniden yükle) düğmesini seçin.
  6. Ekran görüntüsü ve HTTP yanıtı üst bilgileri de dahil olmak üzere sayfayla ilgili ayrıntıları görmek için Taranmış sayfayı göster‘i seçin.

Her mülk için günlük canlı denetleme sınırı vardır.

https hatası alıyorsanız panik yapmayın Öncelikle ssl sertifikanızı Kontrol edelim

Google search console’da, URL’lerinizi kontrol ederken yukarıdaki gibi https hatası alıyorsanız panik yapmaya gerek yoktur. Her hatanın bir çözüm yolu vardır. Bazen hatalar giderildiğinde Arama motorlarının gözünde daha da değerli oluruz. Aşağıdaki linkten SSL sertifikanızın geçerli olup olmadığını linkten kontrol edin.

https://www.sslshopper.com/ssl-checker.html

Eğer SSL sertifikanızda bir problem yok ise, yukarıdaki hata birkaç gün içinde düzelecektir. Canlı URL’yi Test Et butonuna tıklayarak URL’nizi test edin. Göreceksiniz ki https hatası kalkacaktır. 

Bağlantınız gizi değil hatası

Bağlantınız gizi değil hatası genel olarak SSL Sertifikasından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. “Bağlantınız gizli değil” hata mesajı, tarayıcınız bir SSL bağlantısı oluştururken bir sorun fark ettiğinde veya sertifikayı doğrulayamadığında ortaya çıkar. Bu hata göründüğünde, web tarayıcınız güvenilmez bir web sitesini ziyaret etmenizi engeller.

Ek olarak, “Bağlantınız gizli değil” hatası, ziyaretçinin web tarayıcısı, WiFi ağı veya işletim sistemi gibi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.

Diğer olası nedenler arasında güvenli olmayan bir genel WiFi bağlantısı kullanılması, bilgisayarınızda yanlış tarih ve saat olması veya virüsten koruma yazılımınızın SSL/HTTPS taraması yapması yer alır.

Bağlantınız gizi değil hatası Nasıl Çözülür

“Bağlantınız gizli değil”, SSL sertifikası olmayan bir siteyi ziyaret etmeye çalıştığınızda bilgisayarınızda görünen bir mesajdır. Bu, sitenin güvenli olmadığını ve sizi ve kişisel bilgilerinizi siber suçlulara ifşa edebileceğini gösterdiği için önemli bir hatadır. Hata birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Neyse ki, düzeltmenin birkaç basit yolu var.

Yapılacak ilk şey, web sitesini güvenlik açısından kontrol etmektir. Sol üst köşedeki kilit sembolünü kontrol ederek bir web sitesinin güvenli olup olmadığını anlayabilmelisiniz. Kilit simgesi yoksa veya çalışmıyorsa, sitenin sahibiyle iletişime geçmelisiniz.

Tarayıcınızın tarih ve saatini doğrulamak da önemlidir. Tarih ve saat yanlış ayarlanırsa, tarayıcı web sitesinin SSL sertifikasını doğrulayamayabilir. Bu durumda “Bağlantınız gizli değil” hatası alırsınız.

Alternatif olarak, tarayıcıdaki önbelleği ve çerezleri temizleyebilirsiniz. Bunun için, tarayıcıyı en son sürümü yüklemeye zorlayan komut + R klavye kısayolunu kullanabilirsiniz. Sorunu başarıyla çözdükten sonra, orijinalliğini doğrulamak için web sitesini yeniden yükleyebilirsiniz.

Son olarak sitenin SSL sertifikasının güncel olduğundan da emin olmalısınız. Süresi dolmuş sertifikalar bu hataya neden olabilir. Bu durumda, verileri güvenli bir şekilde aktaramazsınız. Ödeme bilgileri de dahil olmak üzere kişisel verileriniz risk altında olacaktır.

Hata devam ederse, bunun nedeni güvenli olmayan bir genel Wi-Fi ağı olabilir. Bazı halka açık Wi-Fi ağları kötü yapılandırılmıştır ve sizi ve kişisel bilgilerinizi bir bilgisayar korsanının eline geçirebilir. Bir VPN kullanmak, kimliğinizi ve web trafiğinizi gizlemenize yardımcı olabilir. Ancak, herkese açık Wi-Fi ağlarında paylaştığınız şeyler konusunda çok dikkatli olmalısınız.

Yukarıda belirtilen ipuçlarının yanı sıra, cihazınızı yeniden başlatmayı da deneyebilirsiniz. Bu uzun bir işlemdir, ancak hataya neden olabilecek geçici önbellekleri temizleyebilir. Ek olarak, bilgisayarınızda bir antivirüs kuruluysa dikkatli olmalısınız. Virüsten koruma yazılımı kullanmak, ağ ayarlarını etkileyebilir ve güvenli bir web sitesini ziyaret etmenizi engelleyebilir.

Hata mesajında herhangi bir bağlantıya tıklamamaya da özen göstermelisiniz. Mesaj genellikle tarayıcınızdan devam etmemeniz gerektiğine dair bir uyarıdır. Ancak, hiçbir uyarıyı asla göz ardı etmemeli ve bunun yerine sorunu derhal sitenin sahibine bildirmelisiniz. Web sitesi sahibiyle e-posta veya sosyal medya aracılığıyla iletişime geçmek, sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.

Siteyle ilgili sorun yaşamaya devam ederseniz, web sitesine erişmenize yardımcı olması için üçüncü taraf bir aracın desteğini kullanabilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı program var. Cihazınıza ve işletim sisteminize uygun olanı bulmaya çalışın. Ayrıca, gizliliğinizi riske atabilecek sahte web sitelerine karşı dikkatli olmayı unutmayın.

  1. SSL sertifikamda sorun yok testlerini yaptım yeni yayınladığım sayfalar da genel olarak çıkıyor sorun acaba sitemdemi bie şey var

  2. Evet endişenelecek bir şey yok, daha 1 haftadır çıkıyor bu sorun, Google sayfayı tarayınca problem ortadan kalkacaktır merak etmeyin🙂

  3. GSC “HTTPS is invalid and might prevent it from being indexed” sorunum Taranmış sayfayı göster dediğimde indexlenmiş gözüküyordu bir kaç gün sonunda index geldiğini gördüm. Artık sayfa sıralamalara oturmuş gözüküyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir