Harddisk Onarımı Nasıl Yapılır ? Harddisk Tamiri, bilgisayarınızdaki verileri depolayan ve dosyalarınıza erişimi sağlayan önemli bir bileşendir. Zamanla veya bazı sorunlar nedeniyle harddisklerde arızalar meydana gelebilir.

  1. Sorunu Tanımlama:
    • Harddiskinize neyin yanlış gittiğini belirlemek için sorunu tanımlama adımlarını açıklayalım.
    • Örneğin, ses veya fiziksel hasar, diskte okuma/yazma sorunları, dosya veya bölüm kaybı gibi sorunlar olabilir.
  2. Veri Yedekleme:
    • Harddiskinizdeki verileri korumak için öncelikle veri yedekleme adımını vurgulayalım.
    • Verilerinizi harici bir depolama cihazına veya bulut tabanlı bir hizmete yedeklemeyi önerelim.
  3. Yazılım Tabanlı Onarım Araçları:
    • Harddisk onarımı için kullanabileceğiniz yazılım tabanlı araçlardan bahsedelim.
    • Örneğin, disk üzerindeki hataları tespit etmek ve onarmak için CHKDSK ve S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) gibi araçlardan bahsedebiliriz.
  4. Veri Kurtarma Servisleri:
    • Yazılım tabanlı çözümler yeterli olmazsa ve verileriniz önemliyse, bir veri kurtarma servisine başvurmayı düşünebilirsiniz.
    • Bu servisler, donanımsal arızaları onarmak veya verileri kurtarmak için özel ekipman ve uzmanlığa sahiptir.
  5. Harddisk Değiştirme:
    • Eğer harddisk onarımı mümkün değilse, harddiskinizi değiştirme adımını vurgulayalım.
    • Yenisini alarak veya yedeklemelerinizi geri yükleyerek verinizi yeni bir harddiske aktarabilirsiniz.

Harddisk onarımıyla ilgili temel adımları kapsayan bir rehber olarak size yardımcı olacaktır. Harddisk onarımı karmaşık bir süreç olabilir ve bazı durumlarda profesyonel yardım gerekebilir. Harddisk onarımı konusunda kapsamlı bilgi ve deneyime sahip bir uzmana başvurmanız her zaman önemlidir.

Günümüzde hemen hemen herkesin bilgisayarı var. Özellikle her iş yeri artık bilgilerini bilgisayar ortamında tutmaktadır. Bu yüzden bilgisayarların bilgi depolama donanımı olan harrdisk çok büyük önem taşımaktadır. Harddisk arızalandığı zaman onarımı mümkün olabiliyor. Peki harddisk onarımı nasıl yapılır ? Harddisk tamiri hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için yazdık. Anlatacağımız bu yöntemleri sadece bilgisayarınızda bulunan disk için değil dışarıdan bağladığınız harici disklere de uygulayabilirsiniz.

Harddisk önemi koruduğumuz belgeler adına çok önemli. Aslında harddisk onarımından önce önerebileceğim ilk şey yedeklerinizi özellikle ofisler için mutlaka bir bulut sunucusuna atmanız. Bulut sunucular çok masraflı olmamakla birlikte dosyalarınızın garantisi olabilir. Fakat oldu ki bulut sunucusu için geç kaldınız ve sizin için çok önemli dosyaların olduğu harddisk bozuldu. Ne yapmanız lazım ? Harddisk onarımı mümkün fakat şimdiden uyarmalıyım ki mümkün olmayan durumlarda oluyor. Ama size harddisk tamiri konusunda gerekli bilgileri vereceğim umarım işinize yarar.

Harddisk Onarımı ve Tamiri

Çoğu kişi harrdisk onarımı için bazı programlara başvurur. Benim sizlere anlatacağım yöntemler ise programa ihtiyaç kalmadan disk hatasını ve bad sector sorunlarını nasıl düzeltileceği konusunda olacak.

İşletim sisteminiz eğer windows ise bu yazılım sizlere bunun programsız yöntemini sunuyor aslında.Windows da çoğunuzun bildiği komut sistemi ile harddisk tamiri yapabilirsiniz. Peki komut ile harddisk tamiri nasıl yapılır ?

Komut ile Harddisk Onarımı

  1. Komut sisteminin nasıl açılacağını bilmeyenler sol en alt köşede yer alan windows yani eski başlat tuşuna basıp arama kısmına cmd yazarlarsa siyah ikona sahip komut sistemi karşınıza gelecektir. Fakat komut sistemini açarken sağ tuş yönetici olarak başlat demeniz gerekmekte.
  2. CMD yani windows komut sistemini açtıktan sonra chkdsk C: /r /f  komutunu yazıp Enter tuşuna basıyoruz.
  3. Bu komutun yaptığı işlem tanımı şudur :

Komut başına yazdığımız chkdsk sorunları taramanız ve bulunan sorunların giderilmesi için yazılan komut satırıdır. C harfi ise diskiniz harfidir. Yani C, D gibi sizin kurtarmak istediğiniz bölüm ne ise bölümün harfini yazmanız gerekmekte doğru harfi yazdığınıza kesinlikle emin olun. /r komutu ise diskteki hataları tespit etmeye yarar, /f komutu ise bulunan hataları gidermeye yarayan komuttur.

Hata Denetim Seçeneği ile Harddisk Tamiri

Diğer bir yöntem ise daha kolay olan hata denetim sistemi ile disk onarımı gerçekleştirmek. Bu yöntem daha kolaydır çünkü komut yazmanıza gerek yoktur. Sadece mouse ile bu işlemi istediğiniz disk bölümüne uygulayabilirsiniz. Hemen nasıl yapılacağını sizler için anlatalım ;

      1. Masa üstünde Bilgisayarım seçeneği varsa çift tıklayarak açıyoruz. Yoksa yine sol alt köşede yer alan windows işaretine tıklayarak bilgisayarım yazıyoruz ve bilgisayarım bölümünü açıyoruz. Karışımıza Disk bölmelerinin yer aldığı alan gelecek.
      2. Hangi disk bölümünüz arızalı ise o disk bölümünün üstüne mouse ile sağ tuşu tıklıyoruz.
      3. Karşımıza gelen seçeneklerde en altta yer alan özellikler seçeneğini seçiyoruz.
      4. Sonrasını görsel olarak devam ediyorum karşımıza gelen ekranda yukarıda yer alan seçeneklerden ”Araçlar” seçeneğini seçiyoruz. Burada aşağıda resimde gördüğünüz Denetle seçeneğine tıklıyoruz. Karşınıza bu sürücüyü taramamız gerekiyor diye bir seçenek daha gelecek. Sürücüyü tara diyoruz ve Windows işletim sistemi sizin için disk tarama işlemini başlatıyor. Diskiniz de sıkıntı varsa kendi onarıyor.

Not : Harddisk onarımı konusunda desteğe ihtiyacınız olursa bizlere facebook sayfamız ve ya whatsapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.